Εκπαίδευση


Στη Λιθακιά λειτουργούν:

Ολοήμερο Νηπιαγωγείο

Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο,

το οποίο στις αρχές του 2008 μεταφέρθηκε σε μεγάλο σύγχρονο κτίριο στις παλιές κατασκηνώσεις. Εξυπηρετεί και το παιδιά του γειτονικού Αγαλά και αριθμεί 130 μαθητές.

Γυμνάσιο Λιθακιάς
με 145 μαθητές και εννέα τμήματα.
Εξυπηρετεί τα παιδιά του Δήμου Λαγανά.

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Ιδρύθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόταση του Κοινοτικού Συμβουλίου της τότε Κοινότητας Λιθακιάς και στεγάζεται στο Αρχοντικό Μεσσαλά. Συμμετέχει μαζί με τα άλλα τέτοια κέντρα στην Ελλάδα στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα γνώσης και προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Ιδρύθηκε το 1998 και ασχολείται με το θαλάσσιο περιβάλλον και τα απειλούμενα είδη. Δέχεται μαθητές και εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και υπολογίζεται ότι έχει δεχτεί πάνω από 35.000 μαθητές κι εκπαιδευτικούς μέχρι το τέλος του 2007. Το ΚΠΕ διαθέτει υποδομή που χρηματοδοτήθηκε από
ειδικό πρόγραμμα του ΥΠΕΠΘ και των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων (ΕΠΕΑΕΚ):

 • Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 150 ατόμων για διαλέξεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις.
 • Αίθουσα Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης πολυμέσων με δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο
 • Αίθουσα διδασκαλίας και ελεύθερης εργασίας μαθητών
 • Εργαστήριο Βιολογίας –Χημείας-Μετεωρολογίας
 • Εκθετήριο για θέματα θαλάσσιου περιβάλλοντος
 • Γραφεία και αποθήκες

Θεματολογία Προγραμμάτων
Το Βασικό θέμα του Κέντρου είναι το Θαλάσσιο Περιβάλλον :

 • Απειλούμενα είδη. Αυτό επιβάλλεται από την ύπαρξη του Κέντρου μέσα στο χώρο του Θαλάσσιου Πάρκου Λαγανά Ζακύνθου. Το θέμα χωρίζεται στα εξής υποθέματα:
  • Η ζωή στην ακτή με αντικείμενα τη χλωρίδα, την πανίδα τη ρύπανση και τις δραστηριότητες.
  • Η ζωή στη θάλασσα με αντικείμενα τη χλωρίδα, την πανίδα, τη ρύπανση και την αλιεία και άλλες δραστηριότητες.
  • Θαλάσσιο Πάρκο με αντικείμενα την αναγκαιότητα δημιουργίας του, τα μέτρα προστασίας και την τουριστική ανάπτυξη.

Με την πάροδο του χρόνου το Κέντρο θα ασχοληθεί και με άλλα θέματα που θα έχουν σχέση με το τοπικό κι ευρύτερο περιβάλλον, όπως σεισμοί και οι επιπτώσεις τους, φυτοφάρμακα και επιδράσεις, ο ελαιώνας σαν οικοσύστημα κλπ. H δράση του ΚΠΕ Λιθακιάς με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές κι εκπαιδευτικούς με τις τοπικές και διεθνείς συνεργασίες και το ερευνητικό του έργο συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση –ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση-ενεργοποίηση των νέων και των μεγαλυτέρων για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και για τη δημιουργία
των προϋποθέσεων αειφόρου, βιώσιμης ανάπτυξης. Ειδικότερα για τη Λιθακιά αποτελεί εκτός όλων των άλλων και τον καλύτερο τρόπο για να γίνει γνωστό το όνομα και η περιοχή και να αποτελέσει πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού.
Περισσότερες πληροφορίες στο: kpezakyn.gr