Οικονομία


Ελαιοκαλλιέργεια – αμπελοκαλλιέργεια


Η οικονομία στηρίζεται στην ελαιοκαλλιέργεια και στον τουρισμό. Υπολογίζεται ότι καλλιεργούνται 175.000 ελαιόδενδρα (ντόπιες και κορωνέικα) ορισμένα από τα οποία είναι υπεραιωνόβια, που παράγουν ετησίως 1350 τόνους λάδι. Για το σκοπό αυτό λειτουργούν δύο σύγχρονα ελαιοτριβεία, ένα ιδιωτικό και ένα του Γεωργικού Συνεταιρισμού Λιθακιάς .

Παλιότερα η Λιθακιά καλλιεργούσε σταφίδα και αμπέλια, μετά όμως τη σταφιδική κρίση αντικαταστάθηκαν από την ελιά και διατηρούνται αμπελώνες μικρής έκτασης για ιδιωτική χρήση.

Τουρισμός

Τις τελευταίες δεκαετίες η βιομηχανία του τουρισμού αύξησε το βιοτικό επίπεδο των Λιθακιωτών. Υπάρχουν στα όρια της Λιθακιάς 4200 περίπου κλίνες σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Ιδιαίτερου κάλλους είναι τα σύγχρονα πέτρινα σπίτια φτιαγμένα από Ηπειρώτες αλλά και ντόπιους τεχνίτες.

Αλιεία

Η Λιθακιά έχει μικρό λιμάνι, καταφύγιο για τους λίγους ψαράδες της περιοχής. Η δραματική μείωση των αλιευμάτων και η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου με τα απαγορευτικά μέτρα οδήγησαν σε παρακμή το επάγγελμα αυτό. Στο λιμανάκι του Αγίου-Σώστη αγκυροβολούν εκτός από τα επαγγελματικής αλιείας και αρκετά μικρά σκάφη αναψυχής ή και ερασιτεχνών ψαράδων. Χρησιμοποιείται επίσης από ημερόπλοια και άλλα μικρότερα για τουριστικές ανάγκες.